Data Recovery of gegevensherstel

Data Recovery houdt in dat er gegevens van media dragers, zoals harde schijven, usb sticks en SD kaarten, die verloren lijkte te zijn teruggehaald worden.  De als verloren beschouwde data staat vaak nog gewoon op de media drager maar is verschillende redenen niet meer opvraagbaar via de gebruikelijke weg. Data Recovery haalt via omwegen de data die op de media drager staat weer naar boven. Data recovery kan ingezet worden als uw media drager beschadigd is. Dit kan een fysieke beschadiging zijn aan de hardware maar kan ook softwarematig zijn. Daarnaast wordt Data recovery in gezet om data van media dragers te halen die in beslag worden genomen bij huiszoekingen en criminele activiteten. In het kader van opsporingsonderzoek kunnen gewiste gegevens op harde schijven hersteld worden.

Oorzaken van dataverlies.

Dataverlies kan op verschillende manieren ontstaan. Het wijzigen van een aantal bits in een bestand kan er al voor zorgen dat een bestand niet meer leesbaar is. Ook kan het voorkomen dat er per ongeluk bestanden met dezelfde bestandsnaam opgeslagen worden waardoor een van de bestanden gewist wordt.

Daarnaast kunnen harde schrijven beschadigd raken .  Schade aan harde schrijven kan bijvoorbeeld ontstaan door brand of waterschade, of door het laten vallen of stoten van de schijf.  Oververhitting van een media drager kan ook een oorzaak zijn van dataverlies.

De meest voorkomende oorzaken van Dataverlies

(Bron: onderzoek kroll Ontrack)

HDD falen

De meest voorkomende oorzaak van het verliezen van data is doordat de harde schijf van de laptop of desktop het begeeft. 71 procent van de bedrijven gaven dit aan als de manier waarop zij vaak data verloren zijn geweest.

SSD falen

Op de tweede plek met 10 procent, staat het falen van Solid State Drive (SSD). Hoewel er een steeds grootschaligere adoptie van SSD’s plaatsvindt, door de vele voordelen van deze SSD’s, zorgt de afhankelijkheid hiervan dus ook voor grote gevolgen wanneer deze technologie faalt.

Virtuele diensten

Op de derde plek staat ten slotte het verlies van data als gevolg van problemen bij virtuele diensten. Ook dit is een probleem, aangezien steeds meer bedrijven bezig zijn met het virtualiseren van hun data.

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]

Dataverlies voorkomen - 5 tips

  1. Maak regelmatig back-ups van belangrijke data
  2. Plaats backups op een externe locatie
  3. Als er zich een probleem voordoet schakel het systeem dan uit. Het opnieuw opstarten van het systeem kan de schade erger maken
  4. Ga niet zelf aan de slag maar schael een specialist in voor het recoveren van uw data.
  5. Zorg voor goede ventilatie zodat mediadragers niet oververhit raken

Definitie Data Recovery

- Gegevensherstel - Gegevens (data) zijn beschadigd of opgeslagen in een andere database of op een ander medium, en moeten hersteld of teruggehaald (recover) worden.

Bron: Computable ICT woordenboek