Thin Client

Thin Client is, in de IT branche, de benaming voor een computer of laptop die gebruik maakt van een server om applicaties en functies te draaien. Thin Clients zijn vaak relatief klein en beschikken zelf over slechts minimale capaciteit. Door gebruik te maken van een server kunnen toch de voor de gebruiker benodigde applicaties gestart worden. Thin Clients beschikken daar en tegen vaak wel over een volwaardig besturingssysteem.

Een Thin client is het tegenover gestelde van een Fat client (thick client). Een Fat client beschikt wel over voldoende bronnen om zonder dat er een server nodig is applicaties te draaien.

Definitie Thin Client

Slanke client - Een netwerkcomputer (NC) in een netwerk met een speciale server. tegenovergestelde van een thick client. Doordat de naam in het verleden niet aansloeg wordt er ook tegenwoordig ook wel gesproken over Server-baced computing.

Bron: ICT woordenboek Computable

De Voordelen van Thin Clients

Lagere hardware kosten.

Beveiliging

De beveiliging bij thin clients wordt centraal op de server geregeld. Dat is mogelijk doordat applicatie data nooit lokaal wordt opgeslagen.

Minder kosten voor beheer

Doordat er gebruik gemaakt wordt van een centrale server hoeft het beheer niet uitgevoerd te worden op de desktop maar kan het beheer op de server gedaan worden. Daarnaast is er door de relatief een voudige hardware waarvan thin clients gebruik maken minder kans op storingen en defecten in de hardware.

Eenvoudig uit te breiden

De hardware die gebruikt wordt is gemakkelijk uit te breiden. Zodra het aantal gebruikers van thin clients stijgt is er mogelijk meer capaciteit nodig op de server. Door het toevoegen van een nieuw blade aan het server rack kan de capaciteit verhoogd worden. Doordat de aanpassingen op de server gedaan worden in plaats van aan de client kant zorgt dat ervoor dat er geen downtime is voor de gebruiker.

Optimaal gebruik van resources

Een Thin client is ingericht op het gebruik van de resources van een server. Een Fat Client daarentegen heeft zijn eigen resources. Het nadeel daarvan is dat die resources gebaseerd zijn op een maximum dat maximum zal in veel gevallen nooit gehaald worden.

Energieverbruik

Thin clients verbruiken minder energie dan Fat clients.

Nadelen van Thin Clients

Server Requirements

Omdat thin clients gebruik maken van de server resources moet de server in staat zijn tegelijkertijd meerdere gebruikers te bedienen. Een Fat Client voert daarentegen veel processorwerk zelf uit waardoor er minder capaciteit op de server nodig is. Thin client omgevingen worden vaan gekenmerkt door een groot aantal servers.

Multimedia performance

Het gebruik van Multimedia op thin client omgevingen kan voor problemen zorgen. Het versturen van geluid of video zorgt ervoor dat er veel data wordt verbruikt. Om die data te kunnen versturen is er veel bandbreedte nodig.

Slechte performance van applicaties

Een groot aantal applicaties is nog steeds ontwikkeld voor het gebruik op een Fat Client. Deze applicties kunnen problemen opleveren op een thin client omgeving.

Downtime risico

Als een Thin client geen contact kan krijgen met de server doordat deze overbelast is of down is, is werken op een thin client omgeving onmogelijk. In tegenstelling tot een Fat Client waarbij er een enkele pc niet functioneert bij een storing vormt downtime een groter bedrijfsrisico in een thin client omgeving. Bij een thin client omgeving kunnen door een storing grote groepen medewerkers hun werkzaamheden niet meer uitvoeren.

Meer over Thin Clients

Zie ook:

 

 

 

Externe Bronnen

 
 

 

Aansluitend op Thin Client

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]