AAA Server

Een AAA-server verwijst haar het proces van authenticatie, autorisatie en accounting en wordt gebruikt door het Remote Authentication Dial In User Services (RADIUS) netwerk protocol. RADIUS zorgt er voor dat externe gebruikers of computers met toegang tot een computernetwerk server worden. RADIUS- en het AAA-server protocol worden meestal gebruikt door internet service providers (ISP's) om hun klanten te kunnen identificeren en te kunnen factureren. Ook worden AAA en RADIUS gebruikt door bedrijven die hun medewerkers vanaf een externe locatie toegang willen geven tot het netwerk.

Wanneer een gebruiker een verzoek indient om toegang te krijgen tot een netwerk-server dan moet hij zichzelf identificeren. Dit gebeurt doorgaans door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord of passphrase. Daarna wordt er op basis van het verzoek informatie van de gebruiker opgehaald om die te kunnen identificeren. Het netwerk controleert de gebruiker op basis van een database.

Zodra de identiteit van de gebruiker gecontroleerd is krijgt de gebruiker wel of geen toegang tot het netwerk. Als de toegang van de gebruiker geweigerd wordt kan de gebruiker die weigering aanvechten door meer informatie te verstrekken zodat de gebruiker alsnog geverifieerd kan worden. Dit gebeurt doorgaans binnen netwerken met een hoger beveiligingsniveau.

Definitie AAA

Authentication, Authorisation, and  accounting - Authenticatie, autorisatieen de boekhouding: sleutelfactoren bij mobiele en andere betaalde communicatie, in een netwerk uitgevoerd als: server;
Bron: ICT woordenboek Computable

 

 

Aansluitend op AAA server

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]