Cloud Computing

Cloud computing of in het kort ‘De Cloud’ is een term die wordt gebruikt voor het benoemen van verschillende hosted diensten via het internet. Cloud Computing diensten zijn over het algemeen goed onder te verdelen in een drietal categorieën: Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Software-as-a-Service (SaaS).

Kenmerken

Een Cloud dienst heeft drie kenmerken waarmee de dienst zich onderscheidt van de traditionele hosting diensten. Cloud oplossingen worden aangeboden op aanvraag. De gebruiker van de dienst betaald de aanbieder op basis van wat hij daadwerkelijk gebruikt. Daardoor kunnen gebruikers cloud oplossingen flexibel inzetten. Daarnaast wordt de service volledig beheerd door de aanbieder. Dat heeft als voordeel dat er geen geavanceerde hardware aangeschaft hoeft te worden om gebruik te kunnen maken van applicaties en services. Wel is er internet verbinding nodig om gebruik te kunnen maken van Cloud Computing oplossingen.

Private of Public Cloud

Cloud oplossingen kunnen prive (private Cloud) of publiek zijn (public cloud). Een aanbieder van public cloud oplossingen levert een infrastructuur die door meerdere organisaties kan worden gebruikt om diensten op te draaien. Een private cloud is een eigen netwerk of datacenter dat hosted diensten levert aan een beperkt aantal eindgebruikers. Wanneer een service provider gebruik maakt van publieke cloud oplossingen om een private cloud omgeving te creëren, dan wordt er gesproken over een virutal private cloud. Het doel van zowel  private als publieke clouds  is het schaalbaar en flexibel toegang bieden tot IT-middelen en IT-diensten.

Inzet

Cloud Computing groeit wordt steeds breder ingezet veel aanbieders van applicaties bieden inmiddels naast de lokaal geïnstalleerde oplossing ook cloud oplossingen. In een aantal gevallen wordt de software zelfs alleen nog maar aangeboden in de cloud.

Definitie Cloud Computing

Cloud Comptuting is een model voor het in schakelen van on-demand netwerktoegang tot een gedeelde pool van configureerbare IT-middelen (bijvoorbeeld, netwerken, servers, opslag, applicaties en diensten) die snel kunnen worden uitgerold en vrijgegeven met minimale beheer moeite of interactie met de dienstverlener.

De naam cloud computing is geïnspireerd door het wolk-symbool dat vaak wordt gebruikt om het internet in flow grafieken en diagrammen te vertegenwoordigen.

Zie ook:

infrastructuur-as-a-Service (IaaS)   |   Platform-as-a-Service (PaaS)   |   Software-as-a-Service (SaaS)

 


Aansluitend op Cloud Computing

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]