CMDB

Een configuration management database (CMDB) is een opslagplaats van informatie met betrekking tot alle componenten binnen een netwerk. Een CMDB bevat de gegevens van alle Configuratie items (CI) in de infrastructuur van een bedrijf of organisatie.

De term CMDB komt voort uit ITIL. Binnen het ITIL kader is een CMDB de toegestane configuratie van de belangrijkste IT componenten binnen de IT omgeving. De CMDB is een fundamenteel onderdeel van het Configuratie Management proces binnen ITIL. Een CMDB helpt een organisatie inzicht te krijgen in de relaties tussen de verschillende componenten binnen haar IT omgeving. Daarnaast kan de configuratie van een enkel component gevolgd worden.

Bij CMDB implementaties moet er goed gelet worden op het gebruik van data vanuit andere systemen. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van data vanuit een Asset Management oplossing maar de Asset Management oplossing moet wel de controle behouden over de data. De afhankelijkheid van data wordt meestal aangegeven in Exact, Transformation, Load oplossingen waarin gegevens gekopieerd worden naar de CMDB.

Een CMDB houd de gegevens van en relaties tussen de verschillende Configuration Items bij. Configuration managers moeten de CI’s meestal beschrijven aan de hand van drie configureerbare eigenschappen:

  • Technische eigenschappen
  • Eigenschappen van de Eigenaar
  • Relaties met andere CI’s

Een belangrijke succesfactor bij de uitrol van een CMDB is de mogelijkheid om automatisch informatie van CI’s op te sporen (auto-discovery) daarnaast kunnen wijzigingen automatisch bijgehouden worden.

Federated CMDB’s

De IT manager kan gebruik maken van een federated CMDB. Dat is een Configuration management database op enterprise-niveau. Een federated CMDB wordt gebruikt voor het verzamelen van informatie over configuraties, wijzigingen en andere data vanuit verschillende bronnen. Het doel van een Federated CMDB is het naadloos integreren van data vanuit verschillende dataproviders met behulp van een industriële-standaard interface.

De architectuur van deze standaard werd in 2007 uiteengezet in een white paper dat geschreven is door verschillende CMDB-leveranciers: ASG Software Solutions, BMC Software, CA, Fujitsu, HP Softawre Division, IBM en Microsoft. Samen vertegenwoordigen zij de CMDB Federation Workgroup afgekort CMDBf

In 2009 zijn de CMDBf specificaties gestandaardiseerd door de Distributed Management Task Force om een cross-vendor gestandaardiseerde oplossing voor federating system-management data mogelijk te maken

 

Aansluitend op CMDB

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]