Data Integriteit

Data integriteit staat in het teken van het behouden en beschermen van de juistheid en de consistentie van data. Met data integriteit moet er voorkomen worden dat data onbedoeld aangepast wordt. Er moet dan ook rekening gehouden worden met data integriteit bij het gebruik maken van systemen die data opslaan, verwerken of terughalen.

Integriteit van gegevens kan worden bedreigd door kwaadaardige bedoelingen, onverwacht falende hardware, menselijke fouten en milieurisico's, zoals warmte, stof en stroomstoten. Wanneer data wordt veranderd als gevolg van ongeautoriseerde toegang kan de fout ook liggen bij databeveiliging.

Definitie Data Integriteit

Data integrity - gegevensintegriteit - de juistheid (integrity) van opgeslagen gegevens (data), gerealiseerd door een goede controle bij de invoer (data entry) en beheer van de database.
Bron: ICT woordenboek Computable

 

Veel gebruikte methoden om de integriteit van data te beschermen met betrekking tot hardware zijn. Het plaatsen van servers die alleen toegankelijk zijn voor netwerkbeheerders waarbij ook netwerk bekabeling en connectoren beveiligd worden zodat deze niet door derde kunnen worden gebruikt. Daarnaast worden opslag media beveiligd tegen, piekspanning, elektrostatische ontladingen en magnetisme.

Daarnaast bestaan er ook software oplossingen en netwerk oplossingen om de integriteit van data te beschermen. U moet dan denken aan;

  • Het doorvoeren van authorisatie niveaus voor alle gebruikers.
  • Het documenteren van systeembeheer procedures, onderhoud en overige systeem werkzaamheden
  • Het ontwikkelen van rampenplannen en herstelplannen voor bijvoorbeeld stroomuitval en virusaanvallen

Meer over Data Integriteit

Kennis

 

 

Meer documenten >>

 

Aansluitend op Data Integriteit

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]