Hacker

De term Hacker kan op veel verschillende manieren gebruikt worden binnen de IT. De betekenis van de term Hacker hangt af van de persoon die geduid wordt het nieuws of de informatie die gelezen of bekeken wordt.
Hieronder worden een aantal mogelijke omschrijvingen van de term hacker beschreven:

 • Hacker (Cybercriminelen)
  Mensen die waarde hechten aan het omzeilen van de computer of netwerk beveiliging van een bedrijf. Het betreft hier vooral ongeautoriseerde externe computer inbraak via communicatie-netwerken zoals het internet. Zij proberen via het het Hacken van bedrijven gegevens van klanten en of partners te stelen en met die gegevens vervolgens criminele activiteiten uit te voeren. Deze hakers sporen het web af om mogelijke lekken te vinden.

 • Hacker (ethical)
  Security bedrijven zetten hackers vaak in om gaten in de beveiliging van computer systemen preventief op te sporen. Op die manier kunnen deze kwetsbare plekken worden aangepast voordat zij in handen vallen van Cybercriminelen. Hiermee wordt dus voorkomen dat gegevens kunnen worden gestolen.

 • Hacker (script kiddies)
  Script kiddies zijn hackers die gebruik maken van software die door anderen geschreven is voor het inbreken op computer netwerken en kunnen ook wel gezien worden als de hobbyisten onder de hackers.

 • Hacker (politiek en orde)
  Sinds 2011 is dit de meest gebruikte vorm van hackers in de massa media. Deze hackers maken gebruik van software om in te breken op computer netwerken van bijvoorbeeld de overheid of grote bedrijven om zo aan te tonen dat het web niet veilig is en bedrijven die in hun ogen niet juist omgaan met de privacy van hun gebruikers te dwarsbomen. Daarnaast protesteren zij op deze manier tegen de nieuwe wetgeving SOPA. Een van de grootste hackers organisaties die zich hier mee bezig houdt is Anonymous. Deze hackers hebben de afgelopen maanden veel van zich laten horen denk hierbij vooral aan de opstanden in Tunesië, Egypte en libië maar ook aan aanvallen op Facebook, Visa en de Amerikaanse Overheid.

De term Hacker kan dus gebruikt worden als het gaat om positieve ontwikkelingen zoals het opsporen van beveiligingslekken maar wordt in de massamedia vaker gebruikt wanneer het gaat om inbraak op het netwerk van een groot bedrijf of een overheid.

 

Aansluitend op Hacker

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

 • Kosteloos toegang tot alle informatie
 • Onbeperkt downloaden van whitepapers
 • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]