Linux

Linux is een op Unix gebaseerd besturingssysteem, dat ontworpen is om personal computergebruikers een gratis of goedkoop besturingssysteem te kunnen bieden, dat vergelijkbaar is met traditionele en vaak dure Unix systemen. Linux heeft de reputatie een efficiënt en snelwerkend systeem te zijn. Linux kernel (het centrale gedeelte van het besturingssysteem) is ontwikkeld door Linus Torvalds aan de Universiteit van Helsinki in Finland. Om het besturingssysteem compleet te maken, hebben Torvals en zijn teamgenoten gebruik gemaakt van systeemcomponenten van leden van de Free Software Foundation voor het GNU Project. De naam ‘Linux’ is een samentrekking van “Linus’ Unix”.

Linux is een opvallend compleet besturingssysteem, met inbegrip van een grafische user interface (GUI) een X Window System, TCP/IP, de Emacs-editor, en andere componenten die meestal in een uitgebreid Unix systeem gevonden kunnen worden. Hoewel de auteursrechten van verschillende onderdelen in het bezit zijn van de makers van Linux, wordt het besturingssysteem wel gedistribueerd met behulp van copyleft bepalingen van de Free Software Foundation. Dit betekent dat een gewijzigde versie op zijn beurt opnieuw moet worden herverdeeld en vrij beschikbaar moet worden gesteld.

In tegenstelling tot Windows en andere merkgebonden systemen, is Linux open voor het publiek in het algemeen en softwareontwikkelaars in het bijzonder. Omdat het voldoet aan de Portable Operating System Interface standaard gebruiker- en programmeringinterfaces, kunnen softwareontwikkelaars programma’s schrijven, die kunnen worden geporteerd naar andere besturingssystemen. Linux is beschikbaar in versies voor alle belangrijke platformen, waaronder de microprocessor Intel, PowerPC, Sparc en Alpha. Het is ook beschikbaar op S/390 IBM. Linux wordt door meerdere bedrijven commercieel gedistribueerd en daarnaast zijn er ook een tijdschrift (Linux Journal) evenals meerdere boeken over Linux gepubliceerd.

Linux wordt soms gezien als een mogelijk openbaar ontwikkeld alternatief voor de desktop dominantie van Microsoft Windows. Hoewel Linux populair is onder gebruikers die vertrouwd zijn met Unix, blijft het in aantallen gebruikers ver achter bij Microsoft Windows. Echter, binnen het bedrijfsleven groeit Linux momenteel aanzienlijk.

 

Aansluitend op Linux

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]