Malware
Malware is een afkorting voor een de engelse term “malicious software”, oftewel “kwaadaardige software”. De term malware staat voor elk programma of bestand dat schadelijk kan zijn voor uw systeem, netwerk, computer of mobile device. Malware kan zorgen voor privacy schending, dataverlies of heeft tot gevolg dat uw apparaat niet normaal functioneert. Malware kan schade toebrengen aan uw netwerken, systemen, computers en mobiele apparaten.
Definitie Malware
Malicious software – Virussen, wormen, trojaanse paarden enzovoorts, kwaadwillige software, die alleen verschilt in de manier waarop zij zich voortbewegen en voortplanten. Bron: ICT woordenboek Computable
Verzamelnaam
De term malware is een verzamelnaam voor veel verschillende soorten kwaadaardige software. Onder malware vallen onder andere:
Gevolgen van malware
Als uw systeem besmet is met malware kan dat grote gevolgen hebben. Die gevolgen kunnen financieel van aard zijn, maar malware kan er ook voor zorgen dat uw systemen onbruikbaar zijn en uw personeel niet kan werken. Hieronder staan een aantal gevolgen van een malware besmetting beschreven:
1. Foutmeldingen
Malware infecties kunnen zorgen voor onverklaarbare foutmeldingen. Uw computer wordt vertraagd door de software en ook kan uw internetverbinding trager worden. Verder kan de malware ervoor zorgen dat uw pc volledig vastloopt. Een veel voorkomende malware-melding is die van een opschoonsysteem waarbij er wordt gemeld dat uw pc moet worden opgeschoond, omdat hij anders nog maar een paar maanden bruikbaar zou zijn. Deze melding wordt veroorzaakt door een nep opschoonprogramma.
2. Ransomware, rogueware, scareware
Ransomware kan uw volledige systeem blokkeren en eisen dat u losgeld betaald om ervoor te zorgen dat uw systeem bruikbaar blijft. Het betalen van losgeld heeft echter geen effect. Meer over ransomware leest u op onze pagina over Ransomware.
3. Browser hijacking
Browser hijacking zorgt ervoor dat uw browser niet correct meer functioneert. Als u sites bezoekt, wordt u vaak doorgestuurd naar een site van de verantwoordelijke cybercrimineel. Deze sites zijn opgezet om uw geld af te troggelen door het verkopen van nepproducten. Het kan ook voorkomen dat deze sites meer virussen verspreiden. Bij browser hijacking kan het ook voorkomen dat zoekopdrachten worden uitgevoerd door niet legitieme zoekmachines die zijn ontwikkeld om uw gedrag op het internet te achterhalen.
4. Auto dailer
Een malware-vorm die steeds minder vaak wordt gebruikt, is de auto dailer. Deze malware maakt gebruik van modems die via het telefonie netwerk verbinding maken met internet. Door u ongemerkt te laten inbellen op betaalde telefoonnummers kan uw telefoon rekening door deze malware erg hoog worden. Cybercriminelen ontvangen op die manier veel geld. Deze vorm van malware wordt minder vaak gebruikt, omdat veel internet verbindingen tegenwoordig via de kabel of glasvezel lopen.
De oorzaak van een malware infectie.
Een infectie met malware kunnen uw systemen op verschillende manieren oplopen. Het kan zelfs voorkomen dat u zelf niet merkt dat uw systeem geïnfecteerd is met malware. Een malware infectie kan worden opgelopen bij het surfen op internet met verouderde, niet geüpdatete software. Lekken in windows, internet Explorer, Java en andere software kunnen ervoor zorgen dat uw systeem geïnfecteerd raakt. Cybercriminelen maken misbruik van deze lekken om uw pc te infecteren. Uw systemen kunnen ook een malware-infectie oplopen door het downloaden van illegale software, muziek en films.
Verspreiding van malware
Malware kan zich verspreiden via het internet door sites te infecteren. Als u de geïnfecteerde website bezoekt, kan uw systeem geïnfecteerd raken. Maar malware kan zich ook op andere manieren verspreiden. Bijvoorbeeld via removable apparaten zoals usb sticks, mp3 spelers en externe harde schijven. Als u een geïnfecteerde usb stick gebruikt kan de malware op de usb stick uw pc infecteren. Een andere mogelijkheid waarop malware zich verspreidt, is via de bijlage in e-mail berichten.
Een malware infectie voorkomen
Een aantal tips om een besmetting met malicious software te voorkomen.
- Houd uw software up-to-date - Zorg ervoor dat u de laatste versies van Java, internet explorer, chrome, of een andere browser heeft geïnstalleerd;
- Zorg ervoor dat uw besturingssysteem up-to-date is - Installeer de laatste patches voor windows en/of iOS;
- Maak gebruik van antivius software en zorg ervoor dat uw pakket up-to-date is - Het gebruik maken van een gratis anti-virus pakket is helaas niet meer voldoende
- Pas op met het downloaden van gratis software!
Malware verwijderen
Een malware infectie is vaak lastig te verwijderen. U kunt beter niet zelf aan de slag gaan met het verwijderen van de software. Het is beter om uw pc uit te schakelen en een expert in te schakelen om de software te verwijderen.
Microsoft en andere grote technologie bedrijven bieden wel tools waarmee u uw pc kunt controleren op malware. In een aantal gevallen kan de gratis tool ook gebruikt worden om de malware van uw pc te verwijderen.
Meer over Malware
Aansluitend op Malware