Network Access Server

Een Network Access Server (NAS) is een computer server die dient als toegangspoort om de toegang tot een beveiligde bron te bewaken. Dit kan variëren van een telefoon netwerk, een printer en het internet.

Het verkrijgen van toegang werkt als volgt: De NAS ontvangt een dial-up call van de host (computer) van de gebruiker die toegang wil krijgen tot de bron, vervolgens maakt de NAS verbinding met een andere bron voor het authenticeren en autoriseren van de gebruiker (controleren van gebruikersnaam en wachtwoord). Wanneer deze gegevens juist zijn krijgt de gebruiker toegang tot de beveiligde bron.

De term Network Access Server kan verwijzen naar een server die geheel gewijd is aan het netwerkbeheer of naar een server die ook andere taken uitoefent. Een NAS kan worden geconfigureerd tot een scala aan diensten zoals VoIP, fax-over-IP, en de voicemail-over-IP.

Een van de meest bekende Network Access Servers, de AS5800, is gemaakt door Cisco Systems. Het is een product dat wordt aangeduid als een “Carrier-class Universal Access Server".

 


Aansluitend op Network Access Server

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]