Optical disk

Een optical disk is een vorm van een elektronisch gegevensopslag medium dat kan worden geschreven en gelezen met behulp van een low-powered laserstraal. In 1982 ontwikkelden Philips en Sony de compact disc (CD). Sindsdien is er een constante opeenvolging van optische disc formaten, eerst in CD-formaten, gevolgd door een aantal DVD-indelingen.

De optische schijf biedt een aantal voordelen ten opzichte van magnetische opslagmedia. Ten eerste bevat een optische schijf veel meer gegevens. De focus en controle mogelijkheid met laserstralen (in vergelijking met kleine magnetische koppen) zorgen dat er meer gegevens kunnen worden weggeschreven in een kleinere ruimte. De opslagcapaciteit neemt toe met elke nieuwe generatie van optische media. Zo past er op een enkelzijdige Blu-ray disc maarliefst 27 gigabyte (GB) terwijl er op een diskette maar 1,44 megabyte (MB) aan gegevens past.

Optische schijven zijn goedkoop te fabriceren en gegevens die er op zijn opgeslagen is relatief ongevoelig voor bedreigingen als spanningspieken of magnetische storingen.

 

Aansluitend op Optical disk

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]