Platform as a Service

Platform as a Service (PaaS) is het via internet leveren van besturingssystemen en bijbehorende diensten zonder deze te hoeven downloaden of installeren. PaaS wordt soms “cloudware” genoemd, omdat het bronnen uit particuliere computers naar de internet-cloud verplaatst.

PaaS
is een uitvloeisel van Software as a Service (SaaS), een software distributie model waarbij applicaties worden gehost door een verkoper of dienstverlener en die toegankelijk zijn gemaakt voor klanten op het internet.

Met PaaS kunnen de functies van het besturingssysteem worden aangepast en bijgewerkt; Ontwikkeling teams van over de hele wereld kunnen samenwerken aan de ontwikkeling van software projecten; De kosten kunnen worden verlaagd door het gebruik van diensten van slechts één leverancier in plaats van het behoud van meerdere hardware faciliteiten die vaak dubbele functies uitvoeren of aan incompatibiliteitsproblemen lijden.

Wat is er anders aan PaaS?

PaaS oplossingen hebben functionele verschillen ten opzichte van de traditionele development programma’s:
  • Multi-tenant developmenttool: Traditionele development tools ondersteunen slechts 1 gebruiker. Een cloud based ontwikkelings studio kan meerdere gebruikers ondersteunen en zelfs meedere projecten tegelijk aan.
  • Multi-tenant deployment architectuur:  schaalbaarheid is vaak niet de zorg van het ontwikkel team pas zodra de system administrator aan de slag gaat wordt schaalbaaheid een issue. In een PaaS oplossing wordt er direct rekening gehouden met de schaalbaarheid bijvoorbeeld door Load balancing.
  • Beheer:  binnen traditionele software wordt er meestal geen rekening gehouden met runtime monitoring. Binnen PaaS moet runtime monitoring altijd meegenomen worden.
  • Geïntegreerde facturatie:  PaaS vereist dat er oplossingen worden ontwikkeld voor facturering op basis van gebruik.

Voordelen van PaaS

Het gootste voordeel van Paas is dat er aanzienlijk meer mensen kunnen werken aan het ontwikkelen, onderhouden en implementeren van web applicaties.  Daarnaast is uitgebreide gespecialiseerde kennis over Backend server ontwikkeling (Java/J2EE), Frontend user development (javascript e.d.) en Website niet meer nodig.  PaaS biedt mogelijkheden voor  algemene ontwikkelaars zonder gespecialiseerde expertise.

Zie ook:

Cloud Computing  |  SaaS  |  IaaS

Meer over Platform as a Service (PaaS)

Kennis

 

 

Meer documenten >>

Externe Bronnen

 

 
 

 

Aansluitend op Platform as a service

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]

Artikelen


De ideale mix voor snellere applicatieontwikkeling

application platform as a service met Progress RollbaseDit document bespreekt hoe bedrijven systems of records kunnen benutten om de klantinteractie te optimaliseren door inzet van een Application Platform as-a-service (aPaas)
De kortste weg naar succes met de cloud

De kortste weg naar succes met de cloud volgens IBMDit e-book biedt u belangrijke stappen om een effectieve roadmap te creëren waarmee u in uw zakelijke behoeften en carrièredoelen op de lange termijn kunt voorzien.