Scripttaal

Een scripttaal is een programmeertaal die geschikt is voor het schrijven van scripts, kleine programma’s om veel voorkomende taken (bijv. systeembeheertaken) te automatiseren, of om een grote maar eenmalige taak te verrichten. Veelal hebben deze taken te maken met het verwerken van tekstbestanden.

Scripttalen zijn over het algemeen high-level talen en werden omwille van snelheid en gemak bij het ontwikkelen in het begin vaak geïmplementeerd door middel van een interpreter. Tegenwoordig worden scripttalen meestal geïmplementeerd met een compiler die bytecode, een syntaxisboom of een andere tijdelijke representatie van het programma produceert. Deze wordt vervolgens direct uitgevoerd (door een interpreter of virtuele machine).

De scripttalen komen voort uit de gewoonte uit de jaren 60 om een reeks commando's (een batch) op een ponskaart te zetten (bijvoorbeeld JCL). Bij latere, interactieve besturingssystemen (met een commandoregel) werden regelmatig uitgevoerde commandoreeksen opgeslagen in een bestand. Toen men inzag dat een dergelijk bestand in feite een nieuw programma was, voegde men constructies toe aan de commandotaal zoals conditionele uitvoering (if-then-else), lussen (while, for) en variabelen.

In de jaren 90 werden verschillende scripttalen voor het Web ontwikkeld, bijvoorbeeld JavaScript dat meestal in de browser draait, en talen zoals PHP die uitsluitend op de server draaien. Ze zorgen allemaal voor dynamiek en interactie op websites.

 


Aansluitend op Scripttaal

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]