Virtual Machine (VM)

Een Virtual Machine of Virtuele Machine (VM) deelt fysieke hardware resources met andere gebruikers, maar zorgt er ook voor de dat de eindgebruiker geen verandering ondervindt in het gebruik van applicaties en besturingssystemen.

Een Virtual Machine (VM) is een besturingssysteem (operatingsystem, OS) of applicatie-omgeving die geïnstalleerd is op software die specifieke hardware imiteert. Virtual Machines zijn zo ingericht dat de eindgebruiker van de applicatie of het besturingssysteem op dezelfde manier kan blijven werken als hij gewend is.

Hypervisor Software

Hypervisor software bootst de CPU, het interne geheugen, harde schijf, netwerk of andere hardware van de client of server na zodat Virtuele Machines de middelen kunnen delen. Hypervisor software kan meerdere virtuele hardware platforms die naast elkaar staan nabootsen waardoor zowel Linux als Windows gebaseerde systemen gebruik kunnen maken van dezelfde host.

Voordelen van virtuele machines

Virtualisatie kan kosten besparen doordat er minder behoefte is aan hardware. Daarnaast kunnen virtuele machines efficiënter gebruik maken van hardware, waardoor de vraag naar hardware daalt, er minder onderhoud gedaan hoeft te worden en als laatste het energieverbruik daalt.

Ook IT beheerders hebben voordeel van Virtuele Machines. Virtuele Machines maken gebruik van software die op een server geïnstalleerd staat. Daardoor hoeft alleen die server geüpdatet te worden als er nieuwe versies beschikbaar komen. Ook het draaien van back-ups en disaster recovery worden eenvoudiger.

Virtuele Machines hebben echter wel meer bandbreedte, opslag- en verwerkingscapaciteit nodig dan traditionele servers of desktops verlangen als eer meerdere daaiende virtuele machines gehost moeten worden.

Virtuele Machines kunnen gemakkelijk worden verplaatst, gekopieerd of gerangschikt van de ene naar de andere host-server . Op die manier kunnen hardware resources worden geoptimaliseerd. De ene VM kan immers veel meer resources opvragen van de host dan de andere Virtuele Machine. Het is van groot belang om de beschikbare middelen in balans te houden met de VM’s die gebuik maken van de server.

Risico's van virtuele machines

Zoals eerder aangegeven heeft de inzet van Virtual Machines een aantal belangrijke voordelen als het gaat om beheer en kostenbesparing. Er zijn ook een aantal nadelen die meegewogen moeten worden als u overweegt gebruik te gaan maken van VM’s. Risico’s zitten hem met name in overbelasting van de resources waardoor er uitval kan ontstaan. Hoewel de kostenbesparing toeneemt naarmate er meer Virtuele Machines gebruikmaken van dezelfde hardware vormt dat ook meteen een risico voor de stabiliteit. U kunt honderden VM’s gebruik laten maken van dezelfde resources. Daardoor wordt het risico op uitval van grote aantallen VM’s groter wanneer de hardware waarvan de VM’s gebruik maken uitvalt.

Definitie Virtual Machine

Virtuele machine - VM
Een ogenschijnlijk eigen computersysteem voor elke gebruiker. (bron: computable ICT woordenboek)

Zie ook:
Virtualisatie   |  Virtual networking   |   Virtual server   |   Virtual desktop

 

Aansluitend op Virtual Machine

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]